Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AUTOFAGIJA – KLJUČ ZDRAVOG ŽIVOTA

AUTOFAGIJA – KLJUČ ZDRAVOG ŽIVOTA

Proces čišćenja organizma gde ćelije razlažu tj recikliraju štetne produkte a zdrave ćelije se regenerišu, samoobnavljaju naziva se autofagija što bi u bukvalnom prevodu značilo pojesti samoga sebe.
Ovaj čudesni metabolički proces proučavao je Japanski biolog Yoshinori Ohsumi koji je za svoj rad iz ove oblasti 2016 dobio Nobelovu nagradu.

U procesu autofagije detoksikuje se telo, uklanjaju toksični proteini, odstranjuju oštećene ćelije koje inače prouzrokuju kancerogene bolesti. Naš organizam razlaže proteine radi reciklaže i stvaranja energije. Svako od nas ima u sebi svog ličnog doktora koji se aktivira kad krenemo sa postom koji su i naši stari redovno praktikovali, i određeni režim i dinamika ishrane koja se sastoji u sledećem: ne jede se 16 sati (pije se samo voda), u periodu od 8 sati se jede, najkasniji obrok je u 19h. Obroci ( 2-3) su umereni sa dosta povrća, salata i umesto grickalica i gaziranih sokova konzumira se voće sa prirodnim šećerima.

Istraživanja su pokazala da je post najveći stimulator imuniteta ali ga ne smeju praktikovati bolesne osobe, trudnice i deca u razvoju. Veoma je važna i umerena fizička aktivnost, u početku lagane šetnje a kasnije i džogiranje, vožnja biciklom ili teretana u zavisnosti šta ko preferira. Benefiti autofagije su; podizanje imuniteta, smanjenje kilaže, ubijanje bakterija, virusa i tumorskih ćelija,odbrana od Parkinsonove, Alchajmerove, Hantingtonove bolesti, demencije, takodje usporava proces starenja i zateže kožu.

Gladovanjem dužim od 12 sati pokrećemo proces autofagije kojim se razlažu proteini a izbacuju toksini podmladjujemo i regenerišemo telo, ispunjeni smo novom energijom tako da ovo sveukupno pozitivno utiče i na fizičkom i na mentalnom nivou.

Ostavi komentar

Logo Relax kutak

Moj Relax Kutak © 2024. All Rights Reserved.