Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

UTICAJ MUZIKE NA LJUDSKO ZDRAVLJE

UTICAJ MUZIKE NA LJUDSKO ZDRAVLJE

Naučno je dokazano da muzika blagotvorno utiče na  zdravlje čoveka kao I svih živih bića.

Muzika poboljšava koncentraciju, smanjuje hronični bol, umanjuje depresiju i anksioznost, jača imunitet, pozitivno utiče na naše mentalno zdravlje i pokreće centre u mozgu koji su vezani za  motoriku, emocije, kreativnost i pamćenje.

Slušajući muziku lučimo hormone: serotonin ,dopamin, oksicotin. Serotonin je hormon sreće koji utiče na san I raspoloženje, dopamin utiče na emocije I osećaj zadovoljstva, snižava krvni pritisak I usporava rad srca a oksicotin je hormon ljubavi.

Muzika u nama budi najtananije osećaje, pozitivne vibracije kako kod odraslih tako I kod dece, izuzetni rezultati  su kod autistične I dece ometene u razvoju. Kod starijih osoba pospešuje rehabilitaciju nakon moždanog udara a delotvorna je I kod demencije. 

Zdrave osobe  slušajući muziku povećavaju kreativnost, umanjuje im se rizik od oboljenja srca I pojačava se cirkulacija.

Koreni uticaja muzike na  naše psihofizičko zdravlje su jako davni moze se reći drevni, u prastaro vreme uz bubanj I neku vrstu ritmične molitve pripadnici plemena su dostizali određeno stanje svesti. 

Pitagora filozof prvi je koristio muziku u svrhu isceljenja. U srednjem veku se došlo do saznanja da muzika I ples pomažu kod duševnih oboljenja. Kinezi su smatrali da muzika dovodi do duhovnog balansa.

Danas postoji u medicini grana pod imenom muzikoterapija koja u dijagnostičke I terapijske svrhe koristi zvuk koji može a ne mora biti muzika kao I da za svaku bolest I stanje preporučuje određenu vrstu muzike.

Kada slušamo relaksacionu muziku i uz meditaciju možemo dostići alfa I teta stanje svesti. Alfa stanje svesti je kada se nalazimo izmedju budnog stanja I stanja sna, duboka relaksacija.Teta stanje je stanje sna ili duboke meditacije, teta talasi su talasi podsvesti zaduženi za intuiciju I kretaivnost.

Masaža I muzika su duboko povezane. Masažom uz Mocartovu muziku se snižava nivo kortizola, hormona stresa za preko 50% a podiže nivo serotonina. 

Možemo reći  kao zaključak da muzika kao stimulans utiče na naš energetski sistem.

Ostavi komentar

Logo Relax kutak

Moj Relax Kutak © 2024. All Rights Reserved.