Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Refleksologija i masaža

Refleksologija i masaža

Masaža stopala

Refleksologija je drevna veština stimulisanja reflesnih tačaka na stopalima, nazivaju je i zonalnom masažom kojom se postiže bolja funkcija unutrašnjih organa i njihovo dovođenje u harmonično stanje.

Poreklo refleksologije

Prisutna je u istočnjačkim kulturama, Kineski lekari su još pre 5000 godina napravili detaljne mape refleksnih zona na stopalima i šakama a praktikovana je i u Egiptu, 2330 god. pre Hrista u grobnici čuvenog faraonskog lekara Ankhamora je pronađen crtež terapeuta koji masira stopala. Na prostoru današnje Kine ljudi su uočili da energija Ki cirkuliše nevidljivim linijama, meridijanima i na linijama te mreže postoje tačke gde je energija manje ili više koncentrisana i kada se to poremeti, remeti se protok energije i dolazi do bolesti na organu koji je povezan sa tom tačkom. Stimulacijom tačaka, masažom, jačim dodirom ili grejanjem čovek vraća unutrašnju ravnotežu. Ovu metodu je crkva dugo zabranjivala i tek sredinom XVI veka se ponovo pojavila u Evropi a početkom XX veka se uveliko praktikuje u Americi. Danas se primenjuje širom sveta, u Japanu tradicionalno postoji i pauza za masažu stopala u toku radnog vremena kojim se dobija dodatna energija za napor u toku radnog dana.

Tehnike masaže

Primenjuje se stiskanje, guranje određenih delova stopala. Kada se odredi bolno mesto stavi se vrh palca, jako pritisne i zadrži i prst se pokreće samo u delu gde se oseća bol. Pritisak će prekinuti gubljenje energije i osetiće se toplota u organu koji se tretira. Pri tehnici se uglavnom primenjuje palac sa dobro podrezanim noktom ili savijenim kažiprstom ili člankom kažiprsta. Ruka masera ne sme da bude hladnija od stopala osobe koja se masira. Masaža počinje na desnoj a završava na levoj nozi. Masaža uvek započinje stimulacijom refleksnih zona bubrega, mokraćnog kanala i mokraćne beške i tako se i završava. Prisustvo bola na nekim tačkama ukazuje na problem određenog organa i to može biti smernica za dalje lečenje. Pritisak na tačke treba da bude jak ali ne da izazove oštar bol i ne treba da traje dugo. Kod ozbiljnih problema bolna tačka se tretira prve nedelje svakodnevno zatim 2 do 3 puta nedeljno i zatim 1 put nedeljno.

Intenzitet masiranja zavisi od od praga podnošljivosti bola osobe koja se tretira i zato se pažljivo prati izraz lica klijenta, pritisak na refleksne zone ne sme da izazove bol jer masaža gubi svoje korisno svojstvo. Trajanje masaže zavisi od zdravstvenog stanja klijenta, ako je iznuren najviše od 5 do 10 min i nakon nedelju dana masaže se povećava do 15 min.

CILJEVI TERAPIJE

PREVENTIVNI

Očuvanje zdravlja i balansa tela.

DIJAGNOSTIČKI

Bol na određenoj strani stopala pokazuje koji organ pati, ako je bol oštar radi se o akutnom problemu a tup bol ukazuje na na hroničan problem. Promene na stopalima u obliku zrnca peska koji se osećaju pod prstima su ustvari nakupljene soli mokraćne kiseline koje su povezane sa unutrašnjim organima koje su takođe pokazatelji nekog zdravstvenog problema.

TERAPEUTSKI

Ova masaža je relaksirajuća i revitalizuje čitav organizam.

BENEFITI MASAŽE STOPALA

  • Vraćanje organa u ravnotežu
  • Protok krvi I lmfe se normalizuje
  • Poboljšanje energetskog potencijala tela
  • Primena u lečenju skoro svih organa a posebno efikasna kod: glavobolje, psihosomatskih problema hroničnog umora,stresa, depresije,astme, bronhitisa,povišenog pritiska, poremećaja cirkulacije, sportskih problema, želudačnih problema, dijareje.

KONTRAINDIKACIJE

Refleskologiju ne treba primenjivati kod: trudnica,osoba sa kamenjem u žuči i bubrezima, osobama sa povišenom temperaturom, krvarenjima,trombozom, infektivnim bolestima i karcinomom kao i osobama kojima je ugrađen pejsmejker.

PREPORUKE ZA MASAŽU

Preventivno je dovoljno dolaziti jednom ili dva puta mesečno a ukoliko je u pitanju terapeutski postupak poželjno je uraditi sa razmakom od 48 sati. Nakon masaže poželjno je popiti pola litre mlake vode da bi se bubrezi oslobodili toksina.

Ostavi komentar

Logo Relax kutak

Moj Relax Kutak © 2024. All Rights Reserved.